Založ si blog

Pre liberálov nastal čas odísť. . alebo. .

Bezprecedentný krok, ktorý na svete nemá žiadnu obdobu. Zvolená vláda krajiny, celý vládny aparát bude závislý od rozhodnutí štátneho úradníka v podobe Hlavného hygienika. V demokratickom svete riešia a zodpovedajú za chod krajiny volení politici. Na Slovensku sa schválením tohto zákona moc odovzdáva Hlavnému hygienikovi.

Odovzdanie moci

Novela zákona o ochrane verejného zdravia. Včera sa kvôli najväčšej kríze od Druhej svetovej vojny de iure odovzdala moc Hlavnému hygienikovi Slovenskej republiky. Pán Mikas(Hlavný hygienik) sa predvčerom vyjadril, že „bude  zrejme musieť prijímať ďalšie opatrenia“, a ďalej, že „ďakuje aj v mene občanov, že Národná rada to odsúhlasila..“.

Kto je tento človek, že ďakuje v mene občanov Slovenskej republiky? Kto je tento človek, že „on“ bude prijímať ďalšie opatrenia? Prečo hovorí o ekonomike? Prečo apeluje na prezidentku aby zákon, podpísala?

Zrejme si to tento pán neuvedomuje ale Čierny Peter je teraz v jeho rukách. Stal sa obeťou Matovičovej špeciality v delegovaní zodpovednosti. V Nemecku súdy rušia zákazy ako na bežiacom páse nakoľko sú protizákonné.. rovnaký scenár možno očakávať aj na Slovensku.. odškodnenia, kompenzácie.. kto bude potom zodpovedný.. vláda? Nie, zodpovedný bude Hlavný hygienik. Gratulujem. Čerešnička na torte môže byť hmotná zodpovednosť politikov resp. rovno aj štátnych úradníkov.

Osobne nemám s reštrikciami problém, sú správne ale poriadok z hľadiska hierarchie delenia moci a zodpovednosti musí byť jednoznačný.

 

SAS by malo mať tiež svoju hrdosť

Predseda Sulík bol prekvapený, že o nových zákazoch nebude rozhodovať ani koaličná rada ani vláda.. rozhodol totiž už Hlavný hygienik. Tento systém prijímania rozhodnutí bol následne schválený aj v Národnej rade, pričom za tento návrh hlasovala aj SAS, prečo? Nie moc liberálne koncentrovať moc do rúk jedného človeka.

 

Premiér začal robiť naschvál nielen Sulíkovi(okrem iného sa nepodieľa na schémach pomoci) ale aj Klusovi (nešiel na výlet do Bruselu) a samozrejme aj ministrovi školstva v podobe nepreradenia určitých kompetencií pod tento rezort. Čo je najbizarnejšie ani to neskrýva a otvorene to priznal.

 

Premiér vyzval SAS aby si spravili poriadok a de facto vymenili Richarda Sulíka, ktorého prirovnal ku Kotlebovi.

 

Nebudem spomínať predchádzajúce excesy vďaka ktorým si SASka historicky navýšila preferencie, čomu nasvedčoval už trend v mesiaci apríl.

 

Ako to teda dopadne?

Napriek tomu, že Sulík neustále zdôrazňuje, že z koalície neodíde… nerozhoduje o tom.. na to má mandát len strana, ktorá to môže zobrať do vlastných rúk a predseda si môže (oprávnene) umyť ruky. Poslednou kvapkou bude zrejme druhé kilečko. Ak mu neprejde, musí to ukončiť.

Druhou možnosťou je mobilizácia liberálov z OĽANO a ZA ĽUDÍ do jeho klubu a narušenie pohodlnej väčšiny, ktorú dnes vládna koalícia má. A na tom sa už určite pracuje..

Osudy predsedov po predčasných voľbách

01.10.2023

Preferečné hlasy a prekrúžkovaný kandidáti zamiešajú po každých voľbách silové pozície jednotlivých skupín/frakcií každej politickej strany. Tieto voľby nebudú výnimkov a napriek úspechu v podobe účasti v parlamente výsledky SNS a SAS napovedajú, že predsedovia týchto politických strán budú mať na najbližšom sneme prinajmenšom zdatného vyzývateľa. [...]

§ 3 6 3 a RF v ohro(vä)zení

21.01.2023

Generálny prokurátor („GP“) svojim posledným rozhodnutím o zrušení trestného stíhania M.B. vyprovokoval prezidentku k podaniu návrhu na posúdenie ústavnosti §363, na základe ktorého vstupuje GP do trestného konania ešte pred podaním obžaloby. Eduard Heger počas posledného roku v snahe zamaskovať chaos vo vláde neustále opakoval, že „nie je dôležité ako sme to [...]

Rituálna obeť „mŕtvoly“ neobstojí

14.03.2021

Matovičovci povedali, že urobia všetko proti pádu vlády.. to, že tieto slová myslia „vážne“ potvrdili v piatok keď sa postupný odchod Ministra zdravotníctva v podobe niekoľkých mesiacov zmenil na hodinovú výpoveď. Premiér opäť nepochopil alebo lepšie povedané nechcel pochopiť situáciu a sústredil sa na „čo“ namiesto „ako“. Minister [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

eriks

erikst.blog@gmail.com

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 31166x
Priemerná čítanosť článkov: 3463x

Autor blogu

Kategórie