Založ si blog

§ 3 6 3 a RF v ohro(vä)zení

Generálny prokurátor („GP“) svojim posledným rozhodnutím o zrušení trestného stíhania M.B. vyprovokoval prezidentku k podaniu návrhu na posúdenie ústavnosti §363, na základe ktorého vstupuje GP do trestného konania ešte pred podaním obžaloby.

Eduard Heger počas posledného roku v snahe zamaskovať chaos vo vláde neustále opakoval, že „nie je dôležité ako sme to dosiahli, len výsledok sa počíta“. Práve táto fatálne chybná premisa úplne postráda v dnešnej dobe nevyhnutný politický marketing vďaka ktorému sa úsilie dosiahnuté v určitej pridanej hodnote pre spoločnosť odkomunikuje smerom k voličom.

Rovnakej chyby sa pri avizovanom podaní na ústavný súd („ÚS“) dopustila aj prezidentka, ktorá bez toho aby si prečítala a analyzovala rozhodnutie GP uviedla niekoľko minút po vydaní tohto rozhodnutia na sociálnej sieti, že sa chystá podať návrh na posúdenie ústanovnosti tohto paragrafu. Týmto vyhlásením, bez akýchkoľvek odborných argumentov riadiaca sa iba emóciou nabila rétorické zbrane Róberta Fica („RF“). V statuse zosobňuje svoje osobné obavy ohľadom tohto paragrafu pričom sa neopiera o žiadne odborné stanoviská alebo analýzu, ktoré budú nepochybne popísané v samotnom návrhu ale podstatou každej reakcie je hlavne motivácia.

Motivácia bola v tomto prípade opäť nesprávna (resp. nesprávne prezentovaná) a je až príliš v súlade so stratégiou bývalej koalície vyčkať, či RF pojde do vyšetrovacej väzby v predvolebnom období za účelom oslabenia jednej z najsilnejších opozičných strán. Namiesto snáh systém opraviť, vylepšiť prípadne zaviesť mechanizmy opravných prostriedkov ideme opäť cestou deštrukcie.

RF bude môcť tento proces priamo spojiť s prinajmenšom nešťastnými vyhláseniami bývalej koalície ohľadom septembrového termínu predčasných volieb z dôvodu poskytnutia dostatočného času orgánom činným v trestnom konaní (OČTK) v politicky exponovaných prípadoch pričom sa zrejme zabúda, že práve bývalá vláda v parlamente neodsúhlasila vydanie RF na trestné stíhanie hlavne z dôvodu pochybností niektorých poslancov o nestrannosti a objektivite trestného konania.

Pomenované iniciatívy a vyhlásenia polohujú RF do komfortnej vysvetlovacej kampane zneužívania „OČTK“ voči jeho politickej strane, spolupráce prezidentského úradu s predstaviteľmi bývalej koalície a vyhlásenia RF, ktoré prišlo ešte pred týmto rozhodnutím o „rozbiehaní kolotoča trestných stíhaní“ počas predvolebnej kampane, ktorá sa už neoficiálne začala.

Napriek týmto komunikačným chybám znamená podanie na ÚS priame ohrozenie predstaviteľov politickej opozície, ktorá si môže byť istá, že v prípade zrušenia tohto paragrafu Trestného poriadku, NAKA zaklope na dvere bývalého premiéra a ministra vnútra z dôvodu straty zábran v podobe vstupu GP do trestného konania a poučená bývalá koalícia bude mať v parlamente ďalšiu možnosť vydať RF na trestné stíhanie a potencionálne do vyšetrovacej väzby.

Osudy predsedov po predčasných voľbách

01.10.2023

Preferečné hlasy a prekrúžkovaný kandidáti zamiešajú po každých voľbách silové pozície jednotlivých skupín/frakcií každej politickej strany. Tieto voľby nebudú výnimkov a napriek úspechu v podobe účasti v parlamente výsledky SNS a SAS napovedajú, že predsedovia týchto politických strán budú mať na najbližšom sneme prinajmenšom zdatného vyzývateľa. [...]

Rituálna obeť „mŕtvoly“ neobstojí

14.03.2021

Matovičovci povedali, že urobia všetko proti pádu vlády.. to, že tieto slová myslia „vážne“ potvrdili v piatok keď sa postupný odchod Ministra zdravotníctva v podobe niekoľkých mesiacov zmenil na hodinovú výpoveď. Premiér opäť nepochopil alebo lepšie povedané nechcel pochopiť situáciu a sústredil sa na „čo“ namiesto „ako“. Minister [...]

Riadený vládny puč sa začal

03.03.2021

3.3.2021 sa zápiše do Slovenských dejín ako začiatok konca Igora Matoviča v kresle premiéra. Nie nekompetentnosť, nie amaterizmus, nie infantilnosť, nie kvôli štýlu komunikácie.. väz mu zlomil Sputnik. Sputnik, ktorý vedci, lekári, odborníci a bežní občania privítali s otvorenými rukami. Sputnik, ktorý zachráni tisíce životov a Sputnik, ktorý mal zachrániť pád [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

eriks

erikst.blog@gmail.com

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 31271x
Priemerná čítanosť článkov: 3475x

Autor blogu

Kategórie