Založ si blog

Pokrytectvo ohľadom minimálnej mzdy

Všetky strany dnešnej vládnej koalície pred voľbami vyhlasovali, že nebudú rušiť sociálne výdobytky pre ľudí uzákonené v posledných rokoch. Automat na minimálnu mzdu je jeden z týchto výdobytkov a jeho zrušením by vláda porušila jeden zo svojich najdôležitejších sľubov vďaka ktorému sú dnes tam, kde sú.

V prvom rade treba veľmi jasne povedať, že dnes neexistuje žiadny dôvod na zmrazovanie minimálnej mzdy. Debata je v skutočnosti o príplatkoch na ktoré je minimálna mzda naviazaná. Najväčší zamestnávatelia požadujú zastavenie rastu minimálnej mzdy napriek tomu, že ju vôbec nevyplácajú nakoľko majú mzdové podmienky nastavené ďaleko nad úroveň minimálnej mzdy.

 

Sociálne a ekonomicky najzraniteľnejšia skupina obyvateľstva môže kvôli týmto príplatkom, ktoré ani nedostávajú trpieť najviac. Zamestnanci, ktorí pracujú v dennej prevádzke a nemajú šancu privyrobiť si prácou cez víkend alebo v noci ostanú na tej istej úrovni nakoľko zamestnávateľ, ktorý dáva zamestnancom minimálnu mzdu, plat sám od seba v duchu „trh sa o to postará“ nezvýši.

 

Zmierlivý tón odborov a „chápanie situácie“ naznačuje, že odbory to nebudú chcieť nechať na vládu a radšej sa so zamestnávateľmi chcú dohodnúť. Opäť je nutné poznamenať, že nový systém navyšovania minimálnej mzdy vznikol práve preto aby boli minimálne mzdové nároky predvídateľné a zamestnávatelia o nich vedia už niekoľko mesiacov a mohli sa(a stále sa môžu) na tieto pripraviť. Existujú iné spôsoby ako sa prispôsobiť tejto situácii a limitovať dopady navyšovania príplatkov a je na samotných zamestnávateľoch nájsť iné spôsoby výkonu práce v ich prevádzkach aby si dokázali mzdové náklady znižovať. Zákonník práce je na to dosť flexibilný.

 

Sociálny dialóg je mŕtvy, čo naznačuje napríklad aj dnes schválená novinka v parlamente na predĺženie možnosti uzavrieť pracovný pomer na dobu určitú z dvoch na tri roky a teda jej opätovné dohodnutie o ďalší rok. Toto je obrovský vstup do Zákonníka práce ohľadom práv zamestnancov bez akejkoľvek verejnej diskusie. Napriek tomu odbory nemôžu ustupovať a dúfať, že dostanú aspoň omrvinky. Za posledné roky dostali toho veľmi veľa nie na to aby to teraz postupne stratili ale práve naopak aby štandardy udržali a tam kde sa dá ich navyšovali. Strach a katastrofické scenáre, ktoré sú dnes zneužívané ako hlavná motivácia rušenia resp. spomaľovania sociálnych štandardov nemôže byť rozhodujúcim prvkom pri týchto rozhodnutiach.

 

Prečo sa napríklad štát nevzdá pri oprávnene nízko príjmových skupinách daní a odvodov na strane zamestnávateľa práve o výšku navýšenia minimálnej mzdy? Či už na stálo, dočasne alebo jeho postupným navyšovaním podľa ekonomickej situácie? Je to zrejme príliš komplexné a časovo náročné tak ako v prípade zamestnávateľov zaviesť modernejšie procesy zamestnávania. 

 

Coronu a jej dôsledky zmrazením minimálnej mzdy neovplyvníme. Ostáva dúfať, že si to kompetentní včas uvedomia.

Osudy predsedov po predčasných voľbách

01.10.2023

Preferečné hlasy a prekrúžkovaný kandidáti zamiešajú po každých voľbách silové pozície jednotlivých skupín/frakcií každej politickej strany. Tieto voľby nebudú výnimkov a napriek úspechu v podobe účasti v parlamente výsledky SNS a SAS napovedajú, že predsedovia týchto politických strán budú mať na najbližšom sneme prinajmenšom zdatného vyzývateľa. [...]

§ 3 6 3 a RF v ohro(vä)zení

21.01.2023

Generálny prokurátor („GP“) svojim posledným rozhodnutím o zrušení trestného stíhania M.B. vyprovokoval prezidentku k podaniu návrhu na posúdenie ústavnosti §363, na základe ktorého vstupuje GP do trestného konania ešte pred podaním obžaloby. Eduard Heger počas posledného roku v snahe zamaskovať chaos vo vláde neustále opakoval, že „nie je dôležité ako sme to [...]

Rituálna obeť „mŕtvoly“ neobstojí

14.03.2021

Matovičovci povedali, že urobia všetko proti pádu vlády.. to, že tieto slová myslia „vážne“ potvrdili v piatok keď sa postupný odchod Ministra zdravotníctva v podobe niekoľkých mesiacov zmenil na hodinovú výpoveď. Premiér opäť nepochopil alebo lepšie povedané nechcel pochopiť situáciu a sústredil sa na „čo“ namiesto „ako“. Minister [...]

MK SR, ministerstvo kultury

Poslanci ukončili debatu o zmenách v FPU, hlasovať budú v stredu

23.04.2024 17:31

Zmeny majú podľa predkladateľa Michelka pomôcť kultúre. Namieta to opozícia, na zmeny nie sú podľa nej dostatočné dôvody.

SR Košice prezidentka návšteva Gymnázium Poštová KEX

Čaputová: Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné

23.04.2024 17:25

Tento týždeň úraduje z druhého najväčšieho mesta Slovenska v rámci výkonu svojho mandátu poslednýkrát.

ÚŠP, Úrad špeciálnej prokuratúry

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

23.04.2024 17:01

Upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.

Ján Herák

Bývalého poslanca Heráka obžalovali zo znásilnenia a sexuálneho zneužívania

23.04.2024 16:58

Ján Herák viackrát vo svojich vyjadreniach zdôraznil, že je nevinný.

eriks

erikst.blog@gmail.com

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 31281x
Priemerná čítanosť článkov: 3476x

Autor blogu

Kategórie