Založ si blog

Nová úprava práce z domu (home-office)

Kto zaplatí prácu z domu ako nový zlatý štandard? V Španielsku už schválili zákon o preplatení nákladov na zriadenie práce z domu kým na Slovensku sa táto debata ani neotvorila, čo je zrejmé z vládneho návrhu zákona o zmenách v Zákonníku práce, ktoré by mali vstúpiť do platnosti od 1.3.2021.

V parlamente máme už dve sociálne demokracie ale málo tém, ktoré socialisti riešia všade na svete. Návrh zmeny Zákonníka práce v oblasti práce z domu vyzerá veľmi sľubne avšak bez konkrétnych aspoň fakultatívne vymenovaných možností preplatenia nákladov, ktoré zamestnanca či už z dôvodu vládneho opatrenia alebo šetrenia zamestnávateľa posiela prácu vykonávať domov resp. mimo pracovného miesta nakoľko nie každý zamestnanec má v domácom prostredí podmienky na plnohodnotný výkon pracovných povinností.

V Španielsku sa na preplatení nákladov dohodli odbory, vláda a zamestnávatelia. Scenár u nás vysoko nepravdepodobný ale výsledok by mal byť rovnaký. Keďže je ale sociálny dialóg pred vykonaním zmien v Zákonníku práce mŕtvy. Možnosť ovplyvniť obsah zmien bude v dnešnej klíme viac ako komplikované.

 

V návrhu sa okrem iného uvádza, že na práci z domu sa zamestnanec a zamestnávateľ musia dohodnúť, teda vyžaduje sa súhlas oboch strán. Zamestnávateľ vám teda nebude môcť prácu z domu nariadiť ak sa už toto ustanovenie nenachádza v samotnej pracovnej zmluve, ktorú ste podpísali.

 

Ďalej zamestnávateľ zabezpečí, nainštaluje a pravidelne udržiava technické vybavenie potrebné na výkon práce alebo uhradí zvýšené náklady zamestnanca spojené s výkonom práce z domu. V tejto časti ale absentuje definícia technického vybavenia pri uhradení nákladov. Čo si pod týmto pojmom môže vysvetliť zamestnanec ako slabšia strana v pracovnoprávnom vzťahu? Účet za internet, elektrinu, stoličku, stôl, slúchadlá s mikrofónom, prenájom priestorov atď.? Jedná sa o nemalé náklady, ktoré by mali byť bližšie definované. Koľko bude musieť zamestnanec pracovať z domu? 100%? 75%? 50%? Dôležité otázky, ktoré musia byť jasne zodpovedané.

 

Nepochopením podmienok 21. storočia ostáva ustanovenie o tom, že zamestnancovi nepatrí mzda za prácu nadčas, sviatok, sobotu alebo nedeľu ak sa so zamestnávateľom nedohodnú inak. Okrem toho, že dnešné ustanovenia o nadčasoch patria pri zamestnancoch s firemným telefónom alebo notebookom do minulého tisícročia ešte príde reč ale prečo by nemal mať zamestnanec, ktorý pracuje z domu automaticky nárok na nadčas ak ho odpracuje ostáva nepochopením flexibility, ktorá je v tomto prípade hrubo zneužívaná. V Nemecku to už pochopili a na základe súdneho rozhodnutia musí byť každá jedna akcia ktorú vykonáva zamestnanec v prospech zamestnávateľa mimo pracovného času zaznamenaná a nahlásená zamestnávateľovi. Na tieto účely dnes existujú desiatky technických riešení a aplikácií, s ktorými počíta aj právna úprava v Španielsku.

 

Štandard je v návrhu nastavený sľubne. Bude záležať aj od pripomienok zamestnávateľov, ktorí v prípade absencie odborárov môžu mať navrch. Ak sa podarí presadiť aspoň fakultatívne príklady technického zariadenia a nákladov spojených s prácou z domu, môžu byť zamestnanci tento krát určite spokojní. K nadčasom a súvisiacej pracovnej pohotovosti pri práci z domu sa poslanci možno dostanú v ďalšom volebnom období.

Osudy predsedov po predčasných voľbách

01.10.2023

Preferečné hlasy a prekrúžkovaný kandidáti zamiešajú po každých voľbách silové pozície jednotlivých skupín/frakcií každej politickej strany. Tieto voľby nebudú výnimkov a napriek úspechu v podobe účasti v parlamente výsledky SNS a SAS napovedajú, že predsedovia týchto politických strán budú mať na najbližšom sneme prinajmenšom zdatného vyzývateľa. [...]

§ 3 6 3 a RF v ohro(vä)zení

21.01.2023

Generálny prokurátor („GP“) svojim posledným rozhodnutím o zrušení trestného stíhania M.B. vyprovokoval prezidentku k podaniu návrhu na posúdenie ústavnosti §363, na základe ktorého vstupuje GP do trestného konania ešte pred podaním obžaloby. Eduard Heger počas posledného roku v snahe zamaskovať chaos vo vláde neustále opakoval, že „nie je dôležité ako sme to [...]

Rituálna obeť „mŕtvoly“ neobstojí

14.03.2021

Matovičovci povedali, že urobia všetko proti pádu vlády.. to, že tieto slová myslia „vážne“ potvrdili v piatok keď sa postupný odchod Ministra zdravotníctva v podobe niekoľkých mesiacov zmenil na hodinovú výpoveď. Premiér opäť nepochopil alebo lepšie povedané nechcel pochopiť situáciu a sústredil sa na „čo“ namiesto „ako“. Minister [...]

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

eriks

erikst.blog@gmail.com

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 31284x
Priemerná čítanosť článkov: 3476x

Autor blogu

Kategórie